Sýrová kuchařka
Sýr je bratrem vína.
Stejně jako víno ani sýr nikdy není týž.
Je vrtkavý jako láska a je třeba jej zachytit v pravém okamžiku, kdy jeho lahodnost vrcholí.
Maurice des Ombiaux
Sýry jsou vzhledem ke svému složení velmi vhodnou součástí jídelníčku. Obsahují velké množství bílkovin, které mají vysokou sytící schopnost. Jsou největším zdrojem vápníku, který je naprosto nezbytný v dětském věku a následně i potřebný pro správný chod lidského organismu v dospělosti.
Již v minulosti měli sýry v gastronomii mimořádné postavení. Užití v kuchyni je velmi široké a záleží pouze na vynalézavosti samotných kuchařů. Sýry můžeme kombinovat s masem, zeleninou i bramborami, vhodné kombinace jsou s houbami a vejci. Lze je použít k přípravě salátů, polévek, při zapékání i smažení. Při samotné konzumaci doporučujeme sýry doplňovat ovocem nebo zeleninou s kouskem tmavého pečiva.
Před přímou konzumací ponechte sýry alespoň 15 minut při pokojové teplotě, aby se vám otevřela a rozvinula jejich chuť a vůně.