Balkánský sýr

Balkánský sýr

Balkánský sýr patří mezi měkké bílé sýry v solném nálevu. Je vyráběn z pasterovaného kravského mléka s nalévanou vrstvenou skladbou hmoty, s křehkou konzistencí. Celkový obsah sušiny je 42%, tuku v sušině je 48% a obsah soli je 5 - 7 %.

Balkánský sýr je bílý sýr, který se řadí mezi přírodní sýry typu Feta v solném nálevu. Sýr se vyznačuje čistou mléčnou chutí, výrazně slanou, která stářím sýra přechází do vyvinuté sýrové chuti. Na řezu má sýr stejnoměrnou barvu, se štěrbinami a kavernami. Jeho konzistence je stejnorodá v celé hmotě sýra, měkká, drobivá, dobře se krájí.

Sýr je určen k přímé spotřebě, jako příloha, doplněk lahůdkářských pokrmů i k dalšímu kulinářskému využití. Kostičky se sušenými rajčaty jsou ideální přílohou k vínu.