Dipy ke grilovaným pokrmům
Společný základ dipů:
- 250 g Maskar z Polné
- kelímek zakysané smetany
- lžička Dijonské hořčice
- sůl, pepř
Česnekovo - petrželový dip
4 stroužky lisovaného česneku - množství volíme podle dle intenzity česneku
U českého je to dost, ale u čínského (španělského) musíme přidat.
3 lžíce nasekané petrželky (dle chuti lze nahradit pažitkou)
Rajčatový dip
6-7 rajčat spařit, oloupat, nakrájet
2 cibule - střední - oloupat, nakrájet
2 stroužky česneku - podrtit, nakrájet
Vše dohromady namixovat na konzistenci, kterou preferujete.
Křenový dip
3 lžíce nastrouhaného křenu
Sýrový dip
120 g nastrouhaného sýra Niva, popř. jiného modrého sýra (lze nahradit: eidam, Hermelín...)
stroužek lisovaného česneku
Dochutit nadrobno natrhanou čerstvou bazalkou.
Okurkový dip
Na jemném slzičkovém struhadle nastrouháme okurku, necháme odkapat přebytečnou vodu.
Dochutíme stroužkem lisovaného česneku.
Jednotlivé dipy smícháme se společným základem. Je lepší si z 1 společného základu udělat 2 - 3 omáčky s různou příchutí. Přísady u jednotlivých dipů jsou orientační a zpracované na základní recept. Na těchto omáčkách je krásné, že chuť si můžeme přizpůsobit sami sobě.
Dipy podáváme vychlazené ke grilovaným masům, grilované zelenině, k čerstvé zelenině podávané ke grilovaným masům.